Fasanjakt, höst 2018

Dags att summera lite av intrycken från söndagens (25/11) insatser på fältet. 

Vi börjar med hundarna, det var ju deras ben o nosar som stod för merparten av arbetet.

Mitt spontana intryck är att dom skötte sig väldigt bra trots brist på erfarenhet.

Nya marker o ny form av aktivitet måste ju ha rört till det i deras hjärnor samt att mer eller mindre konstant jobba under dom ca 5 timmar vi var ute med bara en fikapaus i halvtid. Enligt Lena gick vi två-benta ca 1.2 mil, tyvärr ingen stegräknare på våra 4-benta vänner. Så dom gjorde ett fantastiskt jobb och sakta men säkert började dom fatta vad som förväntades av dom. Och dom gillade aktiviteten, det finns hopp för cockrarna, generna finns kvar. T.ex detta med att söka från vänster till höger o tillbaka, in i ris o snår, utnyttja vinden. Sedan att dom inte lärt sig stanna när haren eller fågeln lyfte kommer ju inte automatiskt, det måste tränas in.

Hundförarna skötte sig också bra, tog lite tid innan vi kom underfund med hur vi skulle stödja våra hundar på bästa sätt men det var på god väg innan tröttheten även tog överhand i våra hjärnor. 

Jägarna skötte sig väldigt bra beträffande säkerhet och inte skjuta för nära hundarna var perfekt. Ingen av hundarna uppvisade någon skottberördhet och det är en viktig del vid så tät jakt som det ofta blir.

Sedan att någon roat sig att byta ut en del hagelpatroner mot lösa dito, well bara träna mera. Men det är inte lätt när fåglar o harar hoppar upp någon meter från hunden. 

 

Summering: Det blev en lyckad dag, två fasantuppar, en hare, säkert 10 harar ytterligare på benen och 15-20 fasaner på vingarna, en del påskjutna, andra inte. Till en lite sen lunch runt lägerelden vid 14 tiden lyste solen riktigt skönt o vinden hade lagt sig. Så alla var glada, inte minst Nisse o jag som höll i det praktiska. 

Vi hade haft nytta av ca 4 hundar till, det var lite tufft för våra 3 men dom kämpade bra liksom Jonas son som var med oss i spåret hela dagen.

Ett stort tack till Nisse och övriga jägare för att dom ställde upp och gjorde dagen till en höjdpunkt!

Kjell Dalesjö