Info om viltspår

INFORMATION OM VILTSPÅR
(Text Anneli Börjesson, korrekturläst utav viltspårsdomaren Inger Skoglund)

Varför Viltspår?

En rolig aktivitet som brukar uppskattas av både hund och hundförare är att gå viltspår med sin hund. Det är en naturlig sysselsättning och dessutom mycket tröttande för hunden att följa ett 600 meter långt blodspår och få använda sin nos, våra cockrar brukar älska att spåra.

Det är inte mycket utrustning som man behöver ha utan en spårsele och en spår lina på ca 10 meter brukar räcka. Man kan även införskaffa plastband och klädnypor så man inte förvillar bort sig i skogen. Men att snitsla brukar man sluta med när man känner till sin hunds spårsätt då man inte skall styra sin hund på spåret utan meningen är att hunden skall ta upp spåret själv och göra jobbet.

Blod brukar man kunna köpa i livsmedel butiken och klövar kan man höra med någon jägare som brukar kunna bistå med detta. Man bör höra med markägaren om det är ok att lägga spår på dennes marker innan man ger sig ut för att lägga spår. Man kan också behöva ett tillstånd från jordbruksverket för att lägga blodspår då blodet anses som en sanitär oangelägenhet. Läs mer om det på jordbruksverkets hemsida.

designbild16Foto: Agneta Franzén

Hur gör man?

Första spåret som hunden skall gå bör inte vara mer än ca 10 meter långt och hunden skall kunna se vad matte eller husse gör. Bind fast hunden i ett träd så att den ser dig hela tiden. Gör en uppspark, en liten grop där du häller en del blod och gå sedan rakt fram och droppa blod ur en ex. ketchup flaska med en halvmeters mellanrum och dra klöven efter dig. Bind fast klöven i en gren eller ett träd och gå i en 90 graders vinkel därifrån och tillbaka till hunden. Vänta några minuter och sätt på hunden spårselen och sätt fast spårlinan. Detta gör man som en signal till hunden strax innan man skall gå spår för att den skall sätta spårselen i samband med att ”nu skall vi spåra”.

Visa hunden spårstarten och säg ”spår, ”sök” eller något i den stilen. Spelar ingen roll vad man säger men det måste vara samma kommando varje gång. När hunden kommer fram till spårslutet och hittar klöven skall den ha mycket beröm.

Andra spåret kan vara ca 50 meter långt, tredje ev. 100 meter, fortfarande räcker det med att lägga ett spår rakt fram. När hunden vet vad som förväntas av den kan man öka på spårlängden till ca 200 meter och göra en rundad vinkel och också öka spårtiden till ca 40 – 60 minuter. Nu behöver hunden inte längre vara med när man lägger spår utan det är enbart första gången så den blir intresserad utav vad matte eller husse sysslar med.

Efterhand ökar man spår längden och lägger till några 90 graders vinklar och ett bloduppehåll och en återgång. Tillslut så har man lagt ett spår som är 600 meter långt och det är också längden på de spår som man kan tävla i.

Foto: Dolores Elofsson

Tävlings klasser

Det finns två klasser att tävla i för cocker spaniel. (vissa raser har elit klass)  Det är anlagsklass och öppenklass spår. För att få börja tävla måste hunden ha fyllt 9 månader.

Anlagsklass:

 • Spårlängd 600 meter
 • Ca. 15 meters bloduppehåll på en raksträcka
 • 4 räta vinklar som bör ligga ca 50 meter ifrån varann
 • Klöven skall släpas hela sträckan
 • Liggtid ca 2.5 – 4 timmar

Det går åt ca 1/3 liter blod för detta spår och man blodar med ca 1 meters mellan rum något tätare de första metrarna. Hundföraren skall inte gå längre bak än 5 meter ifrån hunden, man får släppa taget i Sverige om linan om hunden går runt träd och grenar och fånga upp den när hunden kommer ut. Stötta hunden med låg röst och även visa tillbaka sin hund på spåret om den får viltstörning. Vid spårslutet skall skanken ligga inte synlig men heller inte gömd. Hunden behöver inte markera skanken men skall visa att den slutat spåra. Spårtiden får inte överstiga 30 minuter och för att få godkänt måste hunden ha arbetat i lagom tempo och inte behövt ha hjälp efter tappt att finna klöven.

Öppen klass

För att få starta i öppen klass måste hunden ha klarat och blivit godkänd i anlagsklassen.

 • Spårlängd 600 meter
 • 1/3 liter blod
 • Liggtid 12-24 timmar
 • 3 bloduppehåll
 • 1 oblodad vinkel
 • 1 återgång
 • Maxtid 45 minuter
 • Skottprövning

Skottprövning:  75-100 meter innan spårslut. Vid skottprövningen sätter eller lägger föraren hunden, domaren går ca 10 meter från hunden i spårets riktning och avlossar ett skott med hagelgevär eller startpistol. Domaren återvänder till hund och förare och dessa får fortsätta med sitt spår.

För att få ett första pris måste hunden uppvisa godkänd skottreaktion, utmärkt spårförmåga, arbeta i lämpligt tempo, viss hjälp och stöd från föraren men inget ingripande från domaren och finna klöven inom maxtiden. Extremt duktiga hundar kan tilldelas HP för sin prestation.

När man fått ihop 3 stycken första priser i öppen klass för två olika domare har man en hund som inte bara är duktig i spår utan den har också blivit Svensk viltspårschampion och kan efter man har reg. detta hos SKK titulera sig SE VCH.